Uppfinnaren av den första fungerande versionen av en mekanisk kassaapparat var James Jacob Ritty från Dayton, Ohio USA. Ritty var en bartender som ägde sin egen bar, ”The Pony House”, som var ett populärt och välbesökt ställe i hans hemstad.
Kassaapparat NCR-35
Ett av de största problemen Ritty hade i sin bar var att några av hans anställda var oärliga. I stället för att lägga kundens pengar i förvaringslådan stoppade de dem i fickan och behöll dem för sig själva. Ritty tröttnade på det här beteendet och på att förlora pengar, År 1878 kom han på en idé till en möjlig lösning på problemet, under en ångbåtsfärd till Europa.

På båten blev Ritty fascinerad av en mekanism som räknade hur många gånger propellern gick runt. Han undrade om något liknande skulle kunna göras för att registrera kontant transaktioner som gjorts på The Pony House. Så fort han kom hem till Dayton, började Ritty och hans bror John arbeta på en design för en sådan anordning. Deras tredje design var en succé och blev prototypen för de kassaregister som vi använder idag.
kassaregister NCR
Konstruktionen drevs genom att trycka på en knapp som representerade ett visst belopp pengar. Det fanns dock ännu ingen kassalåda. Ritty patenterade designen år 1879 som ”Ritty's Incorruptible Cashier” (Ritty s omutliga Kassa).
Han öppnade en liten fabrik för tillverkning av kassaapparater samtidigt som han drev sin bar. Kort därefter blev Ritty överväldigad av ansvaret att driva två verksamheter, så han sålde alla sina intressen i kassaregister verksamheten till Jacob H. Eckert i Cincinnati, en glas och porslin säljare, som bildade företaget ”National Manufacturing Company”. År 1884 sålde Eckert företaget till John H. Patterson, som bytte namn på företaget till National Cash Register Company (NCR).

Patterson fortsatte att förbättra Ritty's uppfinning med att skapa sammanställnings rapporter (Dag rapport) samt kassalåda. Senare gjordes även ytterligare förbättringar i kassaregistret som Ritty hade skapat. Till exempel år 1906, hade uppfinnaren Charles F. Kettering som var anställd hos National Cash Register Company designat en kassaapparat med en elektrisk motor. The National Cash Register Company blev NCR Corp år 1974. Än idag tillverkar NCR kassaapparater, men som nu använder datorteknologi.

Ritty dog 1918, men hans kassaapparat koncept lever vidare än idag.